ارائه دهنده:
ملیحه حاجی حسینی گزستانی
استاد راهنما:
دکتر سید صالح اعتمادی
هیات داوری:
دکتر بهروز مینایی
دکتر محمد صنیعی آباده
زمان:
۱۴۰۱/۱۲/۲۱
ساعت ۱۵:۰۰
خانم ملیحه حاجی حسینی گزستانی دانشجوی کارشناسی ارشد آقای دکتر سید صالح اعتمادی روز یکشنبه ۲۱ اسفندماه ساعت ۱۵:۰۰ از پروژه کارشناسی ارشد خود تحت عنوان "پرسش و پاسخ تصویری پزشکی به زبان فارسی" دفاع خواهند نمود.
چکیده پایان نامه:
مسئله پرسش و پاسخ تصویری پزشکی یک مسئله چالشبرانگیز و نوظهور است که از ترکیب پردازش زبان طبیعی و بینایی ماشین استفاده میکند. در این مسئله، سامانه وظیفه دارد به سوالات پرسیدهشده در مورد یک تصویر ورودی پاسخ صحیح بدهد. این مسئله در زمینههای مختلفی مانند پزشکی، دستیار نابینایان، نظارت تصویری، آموزش، میراث فرهنگی و صنعت تبلیغات کاربرد دارد.
در این پایاننامه به کاربرد این مسئله در حوزه پزشکی پرداختهشده است. باتوجه به سرعت کم پیشرفت هوش مصنوعی در علم پزشکی، نیاز بود ابتدا مسائل سادهتر مانند مسائل طبقهبندی در حوزه پزشکی تعریف و بررسی شوند تا بعدا در قالب مسئله پرسش و پاسخ تصویری قابلیت توسعهدادن داشته باشند. به همین جهت تلاش شد تا به صورت موازی، پروژههای مشابه در حوزه پزشکی نیز بررسی شوند.
به عنوان اولین اقدام، مسابقات جهانی IMAGECLEF که از سال ۲۰۰۳ برگزار میشوند، شناسایی شد. از سال ۲۰۰۴ بخش پزشکی به این مسابقات اضافه شد و هرساله گروههای زیادی از سراسر جهان در این بخش به رقابت میپردازند. به منظور کسب تجربه در این حوزه و رقابت با سایر دانشجویان سراسر جهان، در سال ۲۰۲۲ به عنوان یک گروه نماینده از کشور ایران و دانشگاه علم و صنعت به نام IUST_NLPLAB در این دوره از مسابقات به رقابت پرداختیم و توانستیم در بخش حاشیهنویسی تصاویر پزشکی رتبه نخست را کسب کنیم. کسب این تجربه توانست زمینه خوبی را برای حل مسائل بعدی هوش مصنوعی در بخش پزشکی به ارمغان آورد.
در بخش بعدی تلاش شد تا از ظرفیت کار پژوهشی مشترک با صنعت یا دانشگاههای دیگر در زمینه پزشکی استفاده شود. بدینمنظور همکاریای با دانشگاه علوم پزشکی تهران جهت تشخیص خودکار الگوهای بیماریهای پوستی انجام شد که در مرحله اول توانست به نتایج خوب و قابلقبولی دستیابد و زمینهساز ادامه همکاری برای تشخیص بیماریهای بیشتر باشد.
همچنین در راستای مسئله پرسش و پاسخ تصویری پزشکی، اولین مجموعه داده دوزبانه فارسی-انگلیسی این حوزه که شامل اندام بدن، روشهای تصویربرداری و ناهنجاریها است تولیدشد و مورد ارزیابی قرار گرفت که میتواند زمینهساز پژوهشهای بیشتر در این مسئله خصوصا در زبان فارسی باشد و امکان توسعه نرمافزارهای کاربردی برای کمک به بیماران و پزشکان را فراهم کند.
مکان: دانشکده مهندسی کامپیوتر، طبقه سوم ،اتاق دفاع
|