آیین افتتاح طرح های ملی وزارت عتف و پروژههای پژوهشی در دانشگاه علم و صنعت ایران با فرمان رییس جمهور
.jpg)
دکتر حسن روحانی (رئیس جمهور)، پنجشنبه ۱۶ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ وهمزمان با هفته معلم و گرامیداشت مقام استاد، ۴۷۶ طرح ملی دو وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و آموزش و پرورش را از طریق ارتباط ویدئو کنفرانسی افتتاح کرد.
از این تعداد ۱۹ پروژه در حوزه پژوهشی، زیرساخت های پژوهشی و ارتباط جامعه و صنعت در استان تهران با اعتبار ۳۳۹ میلیارد تومان و ۲ میلیارد دلار بوده است که به همراه پروژه پنج ساله «پایش جامع دریایی و ساحلی خلیج فارس و دریای عمان و سواحل مکران» افتتاح شدند.
.jpg)
«مرکز تحلیل داده های حمل و نقل»، «توربین ملی IGT۲۵-HAS (طرح مشترک شرکت ملی گاز ایران، انستیتو توربین گاز و شرکت توربو کمپرسور نفت)» و «تولید هیترهای تابشی کاتالیستی از جمله برای ایستگاه های CGS خطوط انتقال گاز (آزمایشگاه تحقیقاتی انرژی، آب و محیط زیست)» سه پروژه آماده بهره برداری در دانشگاه علم و صنعت ایران بوده اند که با فرمان رییس جمهور و در حضور دکتر رحیمی (معاون پژوهش و فناوری وزارت عتف) و دکتر محسنی بندپی (استاندار تهران) در دانشگاه علم و صنعت ایران رسما افتتاح شد.
گفتنی است ۴۷۶ طرح دو وزارت یاد شده، با سرمایه گذاری حدود ۲۳۷۵ میلیارد تومان به انجام رسیده است.
.jpg)
در مراسم افتتاح ۲۰ پروژه دانشگاهی استان تهران، دکتر ذاکری (رییس دانشگاه)، دکتر سیدین (معاون اداری، مالی و مدیریت منابع دانشگاه)، دکتر دوایی مرکزی (معاون پژوهش و فناوری دانشگاه)، دکتر محمدی (مدیر دفتر همکاریهای علمی، صنعتی و فناوری)، دکتر خان میرزا (مدیر دفتر توسعه فناوری، تجاری سازی و کارآفرینی دانشگاه)، دکتر حسینعلی پور (مدیر آزمایشگاه تحقیقاتی انرژی، آب و محیط زیست دانشگاه)، دکتر شریعت (رییس مرکز تحقیقات ایمنی کاربردی دانشگاه) و دکتر کاکایی (از انستیتو توربین گاز) در محل مجتمع امام خمینی (ره) حضور داشتند.
در آیین افتتاح طرح های ملی وزارت عتف و آموزش و پرورش، ابتدا دکتر غلامی (وزیر علوم، تحقیقات و فناوری)، گزارش مجملی از طرح ها و پروژه های پژوهشی این وزارتخانه ارایه کرد.
.jpg)
سپس از طریق ارتباطات تلویزیونی و به صورت مجازی ارتباط نهاد ریاست جمهوری با دانشگاه علم و صنعت ایران برقرار و رئیس جمهور از طریق گزارش معاون پژوهشی و فناوری وزارت عتف، در جریان پروژههای پژوهشی و طرحهای ملی آماده افتتاح در دانشگاههای استان تهران و در دانشگاه علم و صنعت ایران قرار گرفت.
دکتر رحیمی (معاون پژوهش و فناوری وزارت عتف) در ابتدا گزارشی آماری از تحولات و افتخارات حوزه آموزش عالی در زمینههای تجهیز و افزایش آزمایشگاهها، انعقاد قراردادهای صنعتی و مبالغ آنها ارایه کرد. وی گفت: به رغم همه مضیقههای مالی دولت، ۳۰ میلیون یورو در سال ۱۳۹۹ برای تجهیز آزمایشگاههای دانشگاهها هزینه شد که موجب نوسازی در آزمایشگاههای دانشگاهها و مراکز پژوهشی شد. همچنین تعداد این آزمایشگاهها از ۸۲۵۰ آزمایشگاه در سال ۱۳۹۲ به ۱۴۷۵۰ در سال ۱۳۹۹ افزایش یافته است.
.jpg)
معاون پژوهشی وزارت عتف در ادامه گزارش خود، به تعداد قراردادهای صنعتی اشاره کرد که از ۳۰۳۵ قرارداد در سال ۱۳۹۲ به ۸۴۲۷ قرارداد با صنعت و جامعه در سال ۱۳۹۹ رسیده است. وی مبلغ قراردادهای تحقیقات کاربردی در سال ۱۳۹۲ را ۳۳۵ میلیارد تومان اعلام کرد که در سال ۱۳۹۹ بالغ بر ۲۱۳۷ میلیارد تومان شد. همچنین اعلام کرد در سال ۱۳۹۲، ۱۳۷۷ عضو هیات علمی دانشگاهها درگیر ایجاد قرارداد صنعتی بوده اند که در سال ۱۳۹۹ به ۴۶۱۷ نفر افزایش یافته است.
در ادامه توسط دکتر رحیمی، مرکز و پروژههای آماده افتتاح در دانشگاه علم و صنعت ایران، معرفی شد تا همراه با دیگر پروژههای ملی وزارت عتف، با فرمان رییس جمهور، افتتاح شود.
پس از آن، دکتر روحانی (رییس جمهور) با تاکید بر اینکه کار بزرگی در این هشت سال در زمینه علم و پژوهش و تحقیقات انجام شده است، گفت: ازمایشگاهها، قلب فناوری هستند که دانشجویان در آن علم خود را به فناوری تبدیل میکنند و اینکه تعداد آزمایشگاههای ما از ۸ هزار به ۱۴ هزار ازمایشگاه رسیده است، تحول بزرگی است.
.jpg)
دکتر روحانی تاکید کرد: اینکه دولت در شرایط بسیار دشوار مالی و ارزی سالهای ۹۸ و ۹۹، توانسته است دهها میلیون یورو به تجهیز و گسترش آزمایشگاهها اختصاص دهد، کار بزرگی بوده است و اینکه در رقم قراردادهای دانشگاهها با صنعت، از ۳۰۰ میلیارد تومان به ۲۰۰۰ میلیارد تومان رسیده ایم، معنایش این است که حرکت بسیار خوبی در توافق دانشگاهها و بخشهای تولیدی شکل گرفته و اساس این ارتباط میتواند موجب تحولات بزرگی برای علم و تولید شود که مایه خوشحالی است.
در ادامه این مراسم، افتتاح نمادین پروژههای ملی وزارت علوم با فرمان رییس جمهور و توسط دکتر رحیمی (معاون پژوهش و فناوری وزارت عتف)، دکتر محسنی بندپی (استاندار تهران)، دکتر ذاکری (رییس دانشگاه علم و صنعت ایران) و دکتر دوایی (معاون پژوهش و فناوری دانشگاه) انجام شد.
پروژه های دانشگاه علم و صنعت ایران که با فرمان ریاست جمهوری، مورد بهره برداری رسمی قرار گفت به شرح زیر است:
۱. مرکز تحلیل دادههای حمل و نقل
مرکز تحلیل دادههای حمل و نقل، با هدف جمعآوری و تحلیل کلان دادههای حمل و نقل در راستای تحلیل عملکرد، ارزیابی، مدیریت و برنامه ریزی سیستمهای حمل و نقل کشور در دانشگاه علم و صنعت ایران تاسیس شده است. این مرکز تاکنون در پروژههای متعددی در سطح کشور و در کلانشهرها مانند طرح جامع حمل و نقل کشور، ارزیابی طرحهای ترافیکی شهر تهران و حمل و نقل همگانی یکپارچه شیراز، نسبت به پردازش و تحلیل کلان دادهها و ارایه گزارشهای تعاملی اقدام نموده است. مرکز تحلیل دادههای موبایل نیز در این دانشگاه به صورت تخصصی بر روی تحلیل و به کارگیری دادههای موبایل برای پاسخگویی به نیازهای کشور تشکیل شده است که میتوان از نمونه کارهای آن به برآورد ماتریس تقاضای سفرهای شهر تهران اشاره کرد. این مرکز آمادگی دارد تا تحلیلهای بسیار متنوعی از این دادهها را در اختیار مدیران و تصمیمگیران کشوری و شهری قرار دهد.
۲. توربین ملی IGT۲۵-HAS (طرح مشترک شرکت ملی گاز ایران، انستیتو توربین گاز و شرکت توربوکمپرسور نفت)
توربین ملی IGT۲۵ که طراحی و تولید کاملا ایرانی دارد، اخیرا برای استفاده در مکانهای با آب و هوای گرم
Hot Ambient Solution (HAS) ، توسط متخصصان ایرانی در قالب یک طرح پژوهشی سه جانبه با همکاری انستیتو توربین گاز دانشگاه علم و صنعت ایران (مشاور و ناظر)، شرکت OTC (مجری) و شرکت ملی گاز ایران (کارفرما و بهرهبردار) ارتقاء یافته است.
۳. تولید هیترهای تابشی کاتالیستی از جمله برای ایستگاههای CGS خطوط انتقال گاز (آزمایشگاه تحقیقاتی انرژی، آب و محیط زیست)
محققین دانشگاه علم و صنعت ایران موفق به طراحی و ساخت گرمکن تابشی کاتالیستی شده اند که به دلیل حذف شعله، به راحتی و با امنیت، در محیطهای پرخطر مانند صنایع نفت و گاز و فضاهای بسته قابل استفاده میباشد. همچنین مزیت بزرگ دیگر این هیترها، پاک بودن آن از نظر آلودگی محیط زیست است که به دلیل احتراق در دمای پایین، اکسیدهای نیتروژن، به کلی حذف و گاز CO که بسیار خطرناک است به میزان کمتر از ۶ ppm تقلیل مییابد.
مهمترین قسمت این محصول، لایه کاتالیستی است که فرآیند احتراق روی آن صورت میپذیرد. در این لایه که در نمونههای تخت و دوار ساخته شده، از نانو ذرات استفاده شده که باعث میشود دمای احتراق، پایین آورده و حرارت مادون قرمز از سطح هیتر آزاد شود که این امر باعث کاهش چشمگیر مصرف سوخت (به یک سوم) و افزایش شدید راندمان میشود. این هیترها در صنایع مختلف از جمله نفت و گاز، صنایع رنگ، صنعت کاشی و سرامیک، صنعت پخت ماکارونی، صنعت غذایی، صنعت چوب و مصارف خانگی، کاربرد دارد.
گرمکن تابشی کاتالیستی میتواند به جای بخاریهای خانگی نیز مورد استفاده قرار گیرد چرا که دستگاهی بی خطر است و کمترین مصرف سوخت را دارد.
برپایی نمایشگاه در حاشیه مراسم

در کنار برگزاری مراسم افتتاح، نمایشگاهی برای معرفی مراکز و پروژههای که امروز به بهره برداری رسید برپا گردید که دکتر رحیمی و دکتر محسنی بندپی با حضور در این بخش از نزدیک با مسئولین مراکز پژوهشی گفتگو و با جزئیات فعالیت علمی و پژوهشی این مجموعهها از نزدیک آشنا شدند.
|